top of page

Divadlo: Herecký "hamletovský komplex"

Povolání herce/herečky se asi i v dnešní době spolu se zpěvačkou a popelářem drží vysoko na žebříčku vysněných povolání dětí, které ještě nevědí, co je vlastně život. A už vůbec netuší, jaká je herectví dřina. Bohužel tyhle děti asi do Divadla Na zábradlí na Hamlety nevezmete, zato vy můžete vyrazit a podívat se na odvrácenou stranu života jevištních hvězd.


V dámské šatně se tísní šest herců a jedna herečka, všichni do jednoho jsou Hamleti. Alespoň ve své mysli! Samozřejmě, však jsou dobří, nejlepší, pracují na sobě a právě oni jsou přímo zrozeni pro svou vysněnou roli. Postupně odhalují různá zákoutí hereckého života, pohnutí mysli, okamžiky odehrávající se nejen potají v šatně, ale i veřejně na jevišti. Jsou velmi otevření, nestydí se za svou zpověď. Zvlášť Jiří Vyorálek a Ivan Lupták, kteří se na několik minut ocitnou na jevišti úplně nazí. (Pardon, nemohla jsem si to odpustit. Proč je nahota tak rozšířeným prvkem? Když je v naprosté většině případů naprosto, ale naprosto zbytečná?)


Drama je přesycené citacemi z jiných her, jejichž neznalostí jsem se (mea culpa, mea maxima culpa!) zřejmě připravila o jednu z vrstev celé hry. Nicméně představení nestojí jenom na divácké znalosti a dobré orientaci v historii divadla, hraje také na komickou notu, která udrží vaši pozornost a bude vás bavit.


Spíš než o jednolitý příběh se jedná o sled miniatur, které ukáží zákulisí v průběhu představení, východ již dávno zašlé divadelní hvězdy (potlesk pro Janu Plodkovou, byla skvělá), hereckou přípravu na vystoupení,... Prostě herce tak, jak je diváci většinou nevídají. Celé představení si drží dobré tempo a nenudí ani na chviličku, neustále překvapuje dalšími a dalšími nápady.


Kromě Jany Plodkové bych chtěla vyzdvihnout také Václava Vašáka a Honzu Hájka. Neumím to asi vystihnout slovy, ale jednoduše mi do celé inscenace tak nějak přirozeně zapadli a velmi dobře v ní fungovali. Byla radost je sledovat.

Inscenace: Hamleti Autor: Jan Mikulášek, Dora Viceníková a kolektiv Divadlo: Divadlo Na zábradlí Premiéra: 13. 11. 2015 Režie: Jan Mikulášek Herecké obsazení: Jana Plodková, Petr Čtvrtníček, Jiří Vyorálek, Honza Hájek, Jakub Žáček, Ivan Lupták, Václav Vašák Cena: 150-380 Kč, 40 % sleva pro studenty

Zdroj fotografie: Divadlo Na zábradlí

Nedávno vyšlo:
Chci číst na téma:
Zatím žádné štítky
bottom of page